• 8248
  • 0

Matt och sliten lack? Så får vi den att glänsa igen!

Vad gör man för att råda bot på matt och sliten lack? Lacken slits med tiden då den utsätts för vägsalt, mekaniskt slitage och kanske det värsta av allt – solljus. Lacken oxiderar och antar en vitaktig matt yta som det inte går att spegla sig i.

Som tur är kan man polera lacken så den återfår det mesta av sin forna glans. Då poleras oxiden bort och lacken blir alldeles slät och fin. Ju slätare desto bättre glans.

Häromdagen fick vi in en SAAB 9.3 cabriolet med riktigt matt lack. Efter tvätten konstaterade jag att den nog stått länge ute i solen i närheten av något träd eller liknande.

Saab 9.3

Den visade sig vara riktigt svårtvättad, med svartmögel och mängder av flygrost. Flygrost är små metallpartiklar som fastnat i lacken och börjat rosta vilket visar sig som orangea prickar på lacken. Flygrosten är en del i att lacken blir matt och sliten med sämre glans som följd.

De går att lösa upp med en syra som reagerar med flygrosten och rinner av bilen som lila/röda strimmor. Även om du inte ser några orangea prickar på din bil brukar det ändå bli en hel del lila/röda strimmor när man lägger på oxidlösaren på lacken.

Matt och sliten lack

För att råda bot på den matta slitna lacken fick vi polera med vårt bästa polermedel.

Lacken, en gul solid lack utan klarlack, hade verkligen blivit rejält matt. Vi körde med en Cyclo dubbeloscillerande polermaskin med medelhårda trissor för att göra så lite åverkan på lacken som möjligt.

På bilden kan du jämföra den polerade ytan till höger och den matta, slitna ytan till vänster. Bilden är tagen efter polering, men innan vaxning och lackförsegling.

Motorhuv

Även plastdetaljerna var hårt ansatta av solen och hade blivit rejält matta, men blev bättre efter plastrekonditionering. Fast det krävdes 5 stycken behandlingar innan det blev bra. Du kan se skillnaden om du jämför den högra delen av den nedre listen med den vänstra delen.

Plastlist

Behandlingen som genomfördes på bilen är vårt populäraste paket UTE +. En bra behandling som passar alla typer av bilar och som definitivt råder bot på en matt och sliten lack.

Kolla in våra paket och boka en rekond redan idag!

ONLINE APPOINTMENT

Book your appointment now and get $5 discount.

MAKE APPOINTMENT
LATEST POSTS
MOST VIEWED
TEXT WIDGET

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida vehicula dolor

© Copyright 2023 Rekondexperten Skövde AB | Integritetspolicy | Car Service Theme by QuanticaLabs