• 3169
  • 0

Slipning av lyktglas steg för steg

Har du problem med lyktglas som knappt går att se igenom? Eller har du fått en tvåa på besiktningen? Då är du inte ensam. Många lyktglas är tillverkade av plast och plast påverkas bl.a av solens UV-ljus, kemikalier och mekaniskt slitage. Till slut blir dina lyktglas slitna och antar en matt yta med dåligt ljusgenomsläpp som följd. Här visar vi hur vi steg för steg utför slipning av lyktglas med strålande resultat!

Om ditt lyktglas blir alldeles för slitet kan du till och med få en anmärkning vid kontrollbesiktningen.

Som tur är går lyktglasen oftast att rekonditionera genom slipning eller kemisk rubbing. Vid slipning blir lyktglasens yta som nya, men arbetet är mer avancerat än kemisk rubbing. Att byta lyktglaset till ett nytt är oftast ett mycket dyrare alternativ.

Fråga oss gärna om du behöver slipa dina lyktglas eller om du har andra frågor.

Så utför vi slipning av lyktglas steg för steg

Före slipning

Vid slipning av lyktglas jobbar man med sandpapper med olika grovlekar. En oscillerande maskin är ett måste för ett riktigt bra resultat.

I första steget använder man ett förhållandevis grovt sandpapper för att slipa ner ytans alla ojämnheter och repor till lika stora repor, d v s de repor som sandpappret gör.

Steg ett

I nästa steg byter man sandpapper till ett finare och våtslipar lyktglaset så de nyss gjorda reporna blir lite mindre till storleken. Ju mindre repan är, desto mindre kommer den att synas.

Slipning av lyktglas - Steg 2

Sen får man byta sandpapper igen, till ytterligare ett finare papper. Nu är vi uppe på ca P3000, vilket är mycket fint. Sedan är det bara att jobba upp ytan på lyktglaset så det blir fint och jämnt.

Slipning av lyktglas - Steg 3

Nu är det nästan klart. Nu ska lyktglaset bara poleras med ett riktigt bra polermedel. Efter det kommer ytan att bli som ny och besiktningen kommer garanterar inte att anmärka på dem vid nästa kontrollbesiktning.

Om du lägger tid och pengar på att slipa dina lyktglas rekommenderar jag att du även vaxar och förseglar ytan efteråt. Då kommer dina lyktglas hålla glansen betydligt längre.

Efter

Ofta kan det räcka att rubba lyktglasen på kemisk väg, d v s med ett riktigt bra polermedel / ytrenoveringsvätska.

Då jobbar man med en polermaskin med en polerrondell, gärna Optipad. Polera hela lyktglasets yta så det genereras lite värme.

Ytan blir ganska fin efter detta. På bilden ser du ett exempel där endast halva lyktglaset är polerat.

Halva lyktglaset polerat med ytrenoveringsvätska - kemisk rubbing.

Fråga oss gärna om du har frågor eller funderingar.

Tillbaka till Startsidan

ONLINE APPOINTMENT

Book your appointment now and get $5 discount.

MAKE APPOINTMENT
LATEST POSTS
MOST VIEWED
TEXT WIDGET

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida vehicula dolor

© Copyright 2023 Rekondexperten Skövde AB | Integritetspolicy | Car Service Theme by QuanticaLabs